Toggle Navigation

 

Masline u lignjama

Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% masti čini oleinska kiselina, koja snižava nivo LDL holesterola. Masline se razlikuju po veličini, obliku, boji i ukusu. Boja i tekstura kože zavise od metoda obrade – od fermentacije do čuvanja koje može biti u ulju, vodi, rasolu ili soli.

Priprema

Lignje iseći na kolutove. Svaki kolut zajedno sa maslinom stavljati na žice za ražnjić i ispeći na maslinovom ulju. Tikvice iseći na kolutove i izgrilovati. Servirati grilovane tikvice uz ražnjiće od lignji sa maslinama.

Prema preporukama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe, mesom i jajima. Dobar su izvor belančevina, koje se u poređenju s belančevinama mesa odlikuju lakšom svarljivošću (sadrže manje kolagena) i boljom iskoristljivošću. Kako lignje imaju visok sadržaj holesterola, preporučuje se umerena konzumacija.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 1019 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 350 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 509.5 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g lignji
    • 300 g zelenih i crnih maslina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 400 g tikvica
    • so
    • biber