Toggle Navigation

 

Morski plodovi u sosu sa palentom

Ukoliko kupujete sveže dagnje, morate biti sigurni da su u potpunosti sveže. Najbolje je da su još uvek žive, čvrsto zatvorene. Birajte školjke sa sočnim mesom i bistrom tečnošću. Manje dagnje su sočnije od onih većih. Danas se mogu kupiti i očišćene i zamrznute ili konzervisane školjke koje su daleko jednostavnije i bezbednije za upotrebu.

Plativoo
Priprema

U ključalu vodu staviti dodatak za jelo i malo ulja. Kada proključa, dodavati palentu uz stalno mešanje kuvarskom žicom i kuvati dok se ne zgusne. Sipati  palentu u kalup i ostaviti da se ohladi. Na zagrejanom ulju upržiti naseckani crni luk, dodati beli luk, po potrebi nalivati bujonom i pred kraj dodati paradajz pelat. Zatim dodati morske plodove: prvo isečenu tunu, posle pet minuta, gambore i dagnje, malo prodinstati, naliti vinom, začiniti i kuvati 10-ak minuta. Palentu iseći na komade, servirati na tanjir i sipati morske plodove u saftu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 568 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 284 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 750 g morskih plodova
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 450 g crnog luka
    • 4 cena belog luka
    • 300 g seckanog paradajz pelata
    • 200 ml ribljeg bujona
    • 200 ml belog vina
    • 1 limun
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 150 g palente
    • dodatak jelu