Toggle Navigation

 

Musaka od tikvica

Ukoliko tikvice nisu oštećene, samo ih dobro operite i nemojte ih ljuštiti jer se maksimalna koncentracija lekovitih svojstava nalazi baš u kori. Vlakna iz kore smanjuju nivo holesterola u krvi, pa tako štite srce i krvne sudove.

Priprema

Na vrelom ulju propržiti crni luk isečen na kocke, pa dodati narendanu šargarepu i mleveno meso, te dinstati 10 minuta. Na kraju začiniti. Podmazati tepsiju i poređati isečene tikvice (0,5 cm debljine). Preko tikvica rasporediti dinstano meso, pa prekriti ostatkom tikvica. Usuti malo vode i peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200*C. Umutiti jaja i mleko, dodati malo soli i time preliti musaku, pa je peći još 15 minuta kako bi porumenela. Musaku servirati uz kriške paradajza i poslužiti uz crni hleb.
Prilikom kupovine tikvica, naročito na kraju sezone, birajte one čija kora nije pretvrda jer je to znak da je plod prezreo, da ima tvrde semenke I osušen središnji deo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 670 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 990 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 188 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 335 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 495 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g tikvica
    • 400 g mlevenog junećeg mesa
    • 200 g crnog luka
    • 100 g narendane šargarepe
    • 2 kašike ulja
    • so
    • lovorov list
    • biber
    • ruzmarin
    • 250 ml obranog mleka
    • 2 jaja
    • 400 g crnog hleba
    • 4 paradajza