Toggle Navigation

 

Njoke sa svežim začinima

Za pripremu njoka najbolje je koristiti beli krompir sa hrapavom korom jer on sadrži najviše skroba. Kuvajte ga u kori i oljuštite dok je još topao. Na 1 kg krompira dodajte oko 100 g glatkog brašna i 2 žumanca pa će tako testo koje zamesite biti kvalitetnije i mekše.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti pileće meso sečeno na kocke. Preliti pavlakom i dodati barene njoke. Jelo začiniti origanom, bosiljkom i mentom, posoliti i pobiberiti. Promešati i servirati na tanjir.
Prema postojećim preporukama dozvoljeni unos zasićenih masti je do 10% ukupnog energetskog unosa. U ovom obroku iz zasićenih masti, koje imaju izrazito aterogeni efekat, potiče 16 % energije. Gojaznim osobama na redukcionoj dijeti, dijabetičarima i osobama sa srčanim bolestima se ovaj obrok ne preporučuje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 325 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 920 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 162.5 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barenih njoka
    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 350 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • origano
    • bosiljak
    • menta
    • so
    • biber
Ključne reči:
njoke piletina menta bosiljak origano