Toggle Navigation

 

Paprikaš od slanine i bukovače

Bosiljak je biljka opojnog, intenzivnog mirisa čiji se listovi koriste kao začin za brojna jela. Postoji preko 60 varijeteta bosiljka koji se razlikuju i po izgledu i po ukusu. Listovi su okruglastog oblika, najčešće zelene boje, ali postoje varijeteti sa crvenim i ljubičastim listovima.

Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati iseckan crni luk, a zatim dodati slaninu i sušeni paradajz. Propržiti par minuta, dodati iseckan beli luk i bukovače, posoliti, pobiberiti i kuvati dok gljive ne puste tečnost.

Preliti paprikaš paradajz pelatom, poklopiti i kuvati 10-ak minuta.

Posuti peršunom i bosiljkom, isključiti i ostaviti poklopljeno još par minuta.

Paprikaš od slanine i bukovače servirati preko barene testenine. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1858 mg

Masti - 45 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 109 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 929 mg

Masti - 22.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 54.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g dimljene slanine
    • 50 g sušenog paradajza
    • 400 g barene testenine
    • 800 g bukovače
    • 400 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 300 ml paradajz pelata
    • 1 kašika ulja
    • peršun
    • so
    • biber
    • bosiljak