Toggle Navigation

 

Bukovače u testenini (posno)

Začinska paprika je najčešće mlevena, ređe seckana ili usitnjena u avanu. Aroma i boja joj potiču od mesa i kožice paprike, a ljutina od semenki, mesa i središnjeg dela paprike. Za kvalitet i osobine mlevene paprike bitan je međusobni odnos ovih delova. Kod nas se prodaje kao slatka i kao ljuta.

Priprema

Na ulju kratko propržiti isečen crveni luk, dodati isečene bukovače, promešati, poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta. Začiniti, dodati brašno i dobro promešati. Servirati barenu testeninu u tanjir i preliti pripremljenim bukovačama. Večeru poslužiti uz sok od pomorandže

Odlično izbalansiran obrok, bez holesterola, sa niskim sadržajem natrijuma i idealnim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata. Obrok ovakvih nutritivnih osobina pogodan je za ishranu svih članova porodice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bukovača
    • 400 g crvenog luka
    • so
    • biber
    • 30 g brašna
    • peršunov list
    • 2 kašike ulja
    • 400 g barene testenine
    • 800 ml soka od pomorandže
    • napitak