Toggle Navigation

 

Meksičko salata (posno)

Prilikom pripreme obroka upotrebljen je konzervisan pasulj koji ima puno prednosti – bržu pripremu, mali gubitak hranljive vrednosti i duži rok upotrebe u odnosu na uobičajeno kuvani pasulj. Mana mu je, kao i ostaloj konzervisanoj hrani, visok sadržaj kuhinjske soli, te bi pasulj trebalo isprati vodom pre pripreme.

Priprema

Lignje iseći na kolutove, obariti u ključaloj vodi, iseći i staviti u činiju.

Paradajzu odstraniti sredinu, iseckati ga i staviti u činiju.

Dodati isečenu papriku, ljutu papričicu, crveni luk, beli luk, crveni pasulj, peršunov list, začine, ulje i limunov sok.

Salatu promešati i servirati kao hladno predjelo.

 

Osobama sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, kao i osobama obolelim od šećerne bolesti, srčanih bolesti i ateroskleroze ne preporučuju se obroci koji, poput ovog, sadrže veliku količinu holesterola. Naime, jedna porcija ove meksičke salate sadrži više holesterola od celokupne dnevno preporučene količine.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 350 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g lignji
    • 250 g konzervisanog crvenog pasulja
    • 200 g paradajza
    • 150 g zelene paprike
    • 200 g crvenog luka
    • 2 čena belog luka
    • peršunov list
    • sok od jednog limuna
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 1 ljuta papričica