Toggle Navigation

 

Pasta sa indijskim orahom

Indijski „orah“ je, u stvari, seme kešu jabuke, ploda kešu ili akaju drveta koji raste u tropskoj klimi u Brazilu i Indiji. Zbog toga je kod nas uobičajen naziv brazilski ili indijski orah. Seme je bubrežastog oblika, nežnog orašastog ukusa. Vodite računa - indijski orah može biti uzrok ozbiljnih alergijskih reakcija.

Plativoo
Priprema

Na otopljenom puteru i ulju propržiti tikvice. Dodati iseckan beli luk i na kockice isečene masline i zaliti belim vinom. Dodati ranije obarenu testeninu, indijski orah i začiniti. Na kraju, pre serviranja, dodati rukolu i promešati. Na serviranu testeninu narendati parmezan.
Pored toga što je dobar izvor minerala i vitamina, indijski orah sadrži i dosta masnoća, što se uočava i u procentualnoj zastupljenosti masnoća u ovom obroku. Imajući u vidu da je sadržaj i ukupnih i zasićenih masti iznad preporučenih granica ovaj obrok je namenjen pre svega zdravim, fizički aktivnim osobama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 400 g tikvica
    • 10 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 50 ml belog vina
    • 2 cena belog luka
    • 50 g maslina
    • 50 g indijskog oraha
    • 80 g rukole
    • 20 g parmezana u komadu