Toggle Navigation

 

Penne „Doniceti“

Nenadmašni majstori za testenine, Italijani, napravili su bezbroj varijanti, tako da su penne još jedna od vrsta ovog omiljenog testa koje možete naći konačno i kod nas u svakom bolje opremljenom marketu.

Plativoo
Priprema

Krišku starog hleba nakratko potopiti u mleko, rukama dobro ocediti i dodati u mleveno juneće meso. Masi dodati sitno isečen 1čen belog luka i pola glavice iseckanog crnog luka, prezle i začine, promešati i formirati kuglice od mesa. Kuglice peći na umereno zagrejanom ulju. U tiganj sa mesnim kuglicama dodati preostali crni i beli luk i paradajz pelat. Jelo posoliti, začiniti peršunom i ostaviti da se kuva još par minuta. Kuvanu penne testeninu servirati na tanjir, preliti mesnim kuglicama i poslužiti.
Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što je pasta i sok od paradajza, ili paradajz pelat, preporučuju se u ishrani zbog toga što ćelijske membrane plodova paradajza pucaju na povišenoj temperaturi, pa se likopen iz ćelija lakše oslobađa i organizam ga lakše iskorišćava.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g mlevene junetine
    • 50 g starog hleba
    • 100 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • 2 cena belog luka
    • 50 g prezle
    • peršun
    • 300 g penne testenine
    • 500 g paradajz pelata
    • 1 kašika ulja