Toggle Navigation

 

Pica Kuhinjica (posno)

Konzervirana sardina i tunjevina odlični su izvori dobrih masnoća – omega 3 masnih kiselina. Međutim, treba obratiti pažnju i na dodate masnoće u konzervi. Da bi se smanjila energetska vrednost, kao i sadržaj ukupnih masnoća savetuje se da se dodata masnoća odstrani ceđenjem.

Priprema

U posudu staviti brašno, suvi kvasac, šećer, i ulje, doliti mlaku vodu i umesiti testo. Umešeno testo premesiti, razvući oklagijom i staviti u pripremljenu tepsiju. Ostaviti na toplom mestu oko 15 minuta.

Premazati testo sokom od paradajza i kečapom, posuti svežim bosiljkom i staviti oceđenu tunjevinu.

Poređati šampinjone, masline i klipiće kukuruza, posuti rendanim biljnim sirom i peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 15 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 295 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 300 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika ulja
    • 200 ml mlake vode
  • Nadev:
    • 100 ml soka od paradajza
    • 100 ml kečapa
    • bosiljak
    • 100 g klipića kukuruza
    • 100 g šampinjona
    • 200 g tunjevine
    • 100 g maslina
    • 200 g biljnog sira