Toggle Navigation

 

Piletina Bohemia

Umaci od borovnica, brusnica ili višanja odlično se slažu uz meso, pa su često nezaobilazni na trpezi. Obavezan sastojak je cimet ali je vrlo važno da se u njegovoj količini ne pretera kako bi do izražaja došla aroma voća.

Priprema

Pileće meso izlupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom maslinovom ulju. U drugu posudu staviti višnje i sok od višnje, zagrejati i dodati cimet i šećer. Gustin razmutiti u vodi i zgusnuti sos od višnje. Umutiti jaja, dodavati postepeno brašno, ruzmarin i mešati dok masa ne bude kompaktna (ako je potrebno, zbog gustine, dodati malo mleka). Supenom kašikom vaditi knedle i kuvati ih u kipućoj vodi. Servirati knedle i piletinu na tanjir, pa ih preliti sosom od višnje.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 192 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 96 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • 200 g višanja
    • 250 ml soka od višnje
    • 2 kašike gustina
    • cimet
    • 1 kašika šećera
    • 150 g brašna
    • 2 jaja
    • ruzmarin