Toggle Navigation

 

Pita od tikvica

Tikvice zbog svojih izuzetnih gastronomskih odlika, probavljivosti i velike iskoristljivosti imaju veoma široku upotrebu u ishrani. Pripremaju se na najrazličitije načine: kuvane kao varivo, pečene na grilu, u obliku musake, punjene, pržene, prelivene uljem, tople ili hladne, samostalno ili sa drugim jelima.

Plativoo
Priprema

Tikvice narendati, posoliti i ostaviti da otpuste sopstvenu tečnost. U činiji umutiti jaja, sitan sir, griz, brašno i začine. Dodati oceđene tikvice i sve izmešati varjačom. Uliti smesu od tikvica u pripremljen kalup, posuti parmezanom i staviti pitu da se peče u  rernu zagrejanu na 220*C, oko 30 minuta. Pitu izvaditi iz rerne i prohladiti. Pitu od tikvica iseći na manje komade, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 169 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 84.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg tikvica
    • 5 jaja
    • 250 g sitnog sira
    • 6 kašika griza
    • 20 g pšeničnog brašna
    • so
    • biber
    • dodatak jelu
    • 40 g parmezana