Toggle Navigation

 

Pljeskavice od krompira i kačkavalja

Krompir se konzumira isključivo kada je termički obrađen: kuvanjem u slanoj vodi na 100*C, pečenjem u pećnici na 150-200*C, prženjem u dubokoj masnoci na 200-250*C ili gratiniranjem jela od krompira, jaja i začina na 250-300*C. Instant krompir u pahuljicama dovoljno je popariti vrelom vodom ili mlekom, jer je prethodno termički obrađen.

Plativoo
Priprema

Kuvani krompir prohladiti i izrendati. Dodati sitno sečenu prašku šunku i kačkavalj, izmešati i dodati jaje, griz i začine, sve sjediniti pa formirati veći rolat. Tankim nožem iseći rolat na komade debljine 2 cm, poređati u podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200* C oko 20 minuta. Servirati uz kolutove krastavaca i čašu jogurta.
Krompir je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najzastupljenijih namirnica u svetu. Nadzemni deo biljke nosi bele cvetove iz kojih nastaje otrovni plod koji sadrži mnogo solanina. Podzemni gomolji biljke, odnosno krompir, hrana je bez koje se ne može zamisliti naša ishrana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kuvanog krompira
    • 100 g praške šunke
    • 200 g kačkavalja
    • 1 jaje
    • 60 g griza
    • peršun
    • so
    • 1 kašika ulja
    • 400 g krastavca