Toggle Navigation

 

Rajske jabuke

Iako je to na našim prostorima neuobičajeno, osim u poslasticama i salatama, jabuke se mogu kombinovati sa piletinom i svinjetinom. Za pečenje birajte jabuke koje imaju kiselkasti ukus i hrskavu koru a tu spadaju sorte kao što su Rome, York Imperial i Granny Smith.

Priprema

Očistiti mladi luk, iseći ga na kolutove i staviti u činiju. Dodati prašku šunku isečenu na trake i narendati mocarelu na krupno. Posoliti, pobiberiti i lagano promešati. Jabuke prepoloviti, odstraniti semenke i staviti u nauljen pleh. Na jabuke staviti pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 5-8 minuta. U činiju staviti iseckane začine – mirođiju, vlašac i peršun, dodati pavlaku i kiselo mleko. Promešati dok masa ne postane ujednačena. Na tanjir servirati pečene jabuke uz preliv od začinskog bilja.
Ovaj obrok odlikuje se nešto većom količinom belančevina u odnosu na aktuelne preporuke za njihov unos. Kako se radi o belančevinama i biljnog i životinjskog porekla, obezbeđen je unos svih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 jabuke
    • 125 g mocarele
    • 100 g praške šunke
    • 2 mlada luka
    • so
    • biber
    • 125 ml kiselog mleka
    • 125 ml kisele pavlake
    • mirodija
    • vlašac
    • peršunov list