Toggle Navigation

 

Ražnjići od mariniranog pilećeg mesa

„Hmeli Suneli“ je gruzijska tradicionalna mešavina začina vrlo popularna u kavkaskom regionu. Najvažniji sastojci su korijander, mirođija, bosiljak, lovorov list, majoran, peršun, šafran, crni biber, celer, timijan, menta. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite sve začine, napravite približnu varijantu koja se sastoji od dodatka za jelo, šafrana, karija i korijandera.

Plativoo
Priprema

Napraviti marinadu od jogurta, belog luka, dodatka za jelo i začina hmeli suneli. Piletinu iseći na kocke, staviti u marinadu, promešati i ostaviti da odstoji 30 minuta. Luk i papriku iseći na kocke i zajedno sa piletinom ređati na žicu za ražnjić. Patlidžan iseći na kolutove, čeri na polovine i izgrilovati u tiganju zajedno sa ražnjićima. Servirati i poslužiti sa ražanim hlebom.

Preporučeni unos belančevina na dnevnom nivou treba da bude do 15% ukupnog energetskog unosa. Zato, ako za večeru planirate obrok bogat belančevinama, poput ovog, obavezno za doručak i ručak birajte namirnice sa manjim udelom belančevina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 425 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 212.5 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 195 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 200 g paprike (crvene i zelene)
    • 100 g crvenog luka
    • 150 ml jogurta od obranog mleka
    • zacin hmeli suneli\n
    • 2 cena belog luka
    • dodatak jelu
    • biber
    • 400 g plavog patlidžana
    • 100 g čeri paradajza
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 g ražanog hleba
    • sveže mente