Toggle Navigation

 

Ražnjići i tzatziki salata

Tzatziki salata je poreklom iz Grčke i može se servirati kao predjelo ili uz ribu, krompir, meso itd. Umesto mirođije možete koristiti i druge začinske biljke poput bosiljka i nane. Tzatziki salatu obavezno poslužiti hladnu.

Priprema

Povrće i biftek iseći na kocke, nabockati na žice za ražnjić, posoliti i pobiberiti i peći u zagrejanom ulju. U činiju narendati krastavac, dodati iseckan beli luk, mirođiju, so i biber. Promešati salatu i preliti jogurtom. Servirati ražnjiće uz tzatziki salatu i krišku raženog hleba.
Osobe koje žele da smanje količinu masnoća u ovom obroku ražnjiće mogu pripremiti i na roštilju. Prilikom pečenja na roštilju prenosnik toplote je vruć vazduh. Zbog kratke temičke obrade preporučuje se da se peku što manji komadi mesa i drugih namirnica.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 150 g crvenog luka
    • 150 g tikvica
    • 150 g šampinjona
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g krastavca
    • 150 ml jogurta od obranog mleka
    • 2 cena belog luka
    • mirodija
    • biber
    • so
    • 200 g raženog hleba