Toggle Navigation

 

Riblje pljeskavice

Krompir je skrobno povrće koje se u našoj nacionalnoj ishrani najčešće i najviše koristi. Ceni se ne samo zbog svoje hranljive i biološke vrednosti, već i zbog neograničenih kulinarskih mogućnosti. Nutritivna vrednost mu se povećava u kombinaciji sa malim količinama mesa, ribe ili različitim vrstama povrća.

Priprema

Kuvani krompir izrendati u dublju posudu, pa dodati kuvanu i izdrobljenu ribu. Začiniti i dodati umućeno jaje, griz i peršun, pa lagano masu izmešati i sjediniti. Rukama od mase formirati pljeskavice i pržiti ih na malo zagrejanog ulja. Svež krastavac iseći na kockice, staviti u posudu, dodati kukuruz, preliti jogurtom i peršunom i izmešati. Na tanjir servirati salatu od krastavaca i kukuruza, staviti na nju riblje pljeskavice i ponovo preliti salatom. Jelo dekorisati kriškama krastavca, paradajza i limuna.
Krompir koji se kuva u ljusci treba ubosti par puta pre kuvanja viljuškom, što ubrzava kuvanje. Kada procenite da je krompir skuvan, stavite ga u hladnu vodu. Ljuska krompira se tada lakše odvaja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 425 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 72 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 212.5 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 36 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kuvanog krompira
    • 400 g kuvanih fileta oslića
    • 1 jaje
    • 80 g griza
    • so
    • biber
    • peršun
    • 2 kašike ulja
    • 1 limun
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 1 krastavac
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 200 g ražanog hleba