Toggle Navigation

 

Šarene njoke

Njoke se najčešće svrstavaju među testenine, međutim, mogu se pripremiti od krompira, durum pšenice, brašna, sira, pa čak i od starog hleba. Kako se testo priprema kao sveže, sa većim sadržajem vode, kuva se veoma kratko, da se ne bi raskuvalo i vadi rešetkastom kašikom čim isplivaju na površinu.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti crveni luk isečen na kocke, dodati seckanu pršutu i brokoli. Preliti neutralnom pavlakom, promešati i kratko prokuvati. Potom dodati i obarene njoke. Sve lagano promešati i servirati na tanjir. Posuti seckanim peršunovim listom.

Obrok koji i pored dobro izbalansiranog odnosa belančevina, masti i ugljenih hidrata ima nešto veći sadržaj natrijuma i zasićenih masti. Osobama koje imaju povišene vrednosti masnoća i krvnog pritiska preporučuje se da pri pripremi ovog jela smanje količinu pršute i pavlake kao glavnih izvora natrijuma i zasićenih masti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 1660 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 100 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g njoka
    • 200 g pršute
    • 400 g barenog brokolija
    • 100 g crvenog luka
    • 300 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list