Toggle Navigation

 

Skuša sa lovorom u listićima slanine

Lovor je jedan od najčešće korišćenih začina u mediteranskoj kuhinji. Koristi se suv, kao dodatak supama, marinadama, sosovima, nadevima, paštetama i prilikom pripreme različitih jela od ribe. Njegova aroma se poveća ako se list precepi i doda u jelo.

Priprema

Skuše začiniti, napuniti lovorovim listom, čenom belog luka i uviti u listiće slanine. Ranije obaren krompir iseći na manje komade i poređati oko skuše. Posuti dodatkom za jelo i preliti rastopljenim puterom. Zapeći skuše u zagrejanoj rerni 15- ak minuta na 180*C. Gotovu ribu posuti peršunovim listom i limunovim sokom i servirati.
Skuša pripada plavim ribama, a ona iz Jadranskog mora dostiže prosečnu težinu oko 700 g. Kalorična je i sa velikim sadržajem masti. Međutim, meso skuše ima dvostruko veći sadržaj vrednih omega-3 masnih kiselina od ostalih vrsta riba. Ukoliko imate problema sa masnoćama u krvi, izbacite dimljenu slaninu i puter, jer se na taj način znatno smanjuje količina zasićenih masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 325 g

Energetska vrednost porcije - 715 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 52 g

Masti (%) - 65 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 180 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 162.5 g

Energetska vrednost porcije - 357.5 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 32.5 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 skuše
    • 100 g dimljene slanine u listićima
    • lovorov list
    • 4 cena belog luka
    • 30 g putera
    • sok od jednog limuna
    • biber
    • peršunov list
    • 400 g barenog krompira