Toggle Navigation

 

Skuša u limunu sa grilovanim paradajzom

Skuša pripada plavim ribama, a ona iz Jadranskog mora dostiže prosečnu težinu oko 700 g. Kalorična je i sa velikim sadržajem masti. Međutim, meso skuše ima dvostruko veći sadržaj vrednih omega-3 masnih kiselina od ostalih vrsta riba.

Priprema

Na rastopljen puter staviti ceo čen belog luka, dodati bareni pirinač, naliti biljnom pavlakom, dodati parmezan, iseckan peršunov list, promešati i kuvati na laganoj vatri. Pred kraj kuvanja izvaditi čen belog luka iz pirinča. Na deo ulja staviti začinjene filete skuše. Dodati kolutove liimuna i limunov sok i kuvati dok tečnost ne ispari. Paradajz iseći na kolutove, a šampinjone na polovine i izgrilovati na preostalom ulju. Servirati skušu u limunu uz prilog od grilovanog povrća i pirinča.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 578 mg

Masti - 44 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 138 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 289 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta skuše
    • 300 g barenog pirinča
    • 40 g parmezana
    • 80 ml biljne pavlake
    • 15 g putera
    • peršunov list
    • 1 cen belog luka
    • so
    • biber
    • dodatak jelu
    • sok od 2 limuna
    • 2 limuna
    • 2 kašike ulja
    • 150 g paradajza
    • 4 šampinjona srednje velicine