Toggle Navigation

 

Ružičasti ručak

Postoji više "sorti" bibera – crni, beli, crveni i zeleni, i svi potiču od jedne vrste, piper nigrum, a razlikuju se samo po načinu obrade. Supstanca koja biberu daje specifičan miris i ukus je piperinska kiselina, a bobice mogu da sadrže od pet do deset odsto piperina.

Priprema

Skušama odstraniti rep i glavu, zaseći ih na par mesta, posoliti i preliti limunovim sokom. Peći na zagrejanom ulju. Izvaditi gotove skuše na tanjir, a u preostaloj masnoći propržiti crveni luk, dodati crveno vino i pavlaku. Posoliti i začiniti šarenim biberom u zrnu, te još malo kuvati dok ne provri. Bareni krompir servirati pored skuše i preliti ružičastim saftom od vina.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 790 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 48 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g skuše (4 komada)
    • 2 kašike ulja
    • sok od jednog limuna
    • šareni biber
    • so
    • 100 g crvenog luka
    • 100 ml crvenog vina
    • 150 ml slatke pavlake
    • 800 g barenog krompira