Toggle Navigation

 

Skuša u vermutu

Skuša pripada plavim ribama, a ona iz Jadranskog mora dostiže prosečnu težinu oko 700 g. Kalorična je i sa velikim sadržajem masti. Međutim, bogata je vitaminima B kompleksa, posebno niacina, kao i minerala pri čemu se izdvaja selen.

Priprema

Zaseći skuše na par mesta, posoliti i grilovati na zagrejanom ulju. Krompir iseći na krugove i grilovati zajedno sa skušom. U dublju posudu staviti đumbir, šećer, vermut, soja sos i mešati dok se šećer ne rastopi. Krompir izvaditi na tanjir, a skuše preliti vermut prelivom i peći još par minuta kako bi riba upila deo tečnosti. Na tanjir servirati prethodno obarenu blitvu, grilovan krompir i skušu. Preliti prelivom iz tiganja i posuti susamom.
Iako je konzumiranje skuše vrlo jednostavan način za održavanje zdravlja srca, jer sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine i minerale važne za zdravlje srca, u ovom obroku je ukupna količina masti skoro dvostruko veća od preporučene, zbog čega u njegovom ukusu povremeno mogu uživati zdrave, fizički aktivne osobe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 1255 mg

Masti - 38 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 627.5 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g skuše
    • 150 ml vermuta
    • 4 kašike soja sosa
    • 2 kašike šećera
    • so
    • 25 g proprženog susama
    • 2 kašike susamovog ulja
    • 500 g barenog krompira
    • 200 g barene blitve
Ključne reči:
skuša vermut soja sos dumbir blitva