Toggle Navigation

 

Slavski krompir

Odlično izbalansiran obrok, sa uravnoteženim odnosom belančevina, masti i ugljenih hidrata. Uz to ovaj obrok sadrži i znatnu količinu dijetnih vlakana, te se kao takav može preporučiti svima.

Priprema

Odseći vrhove krompira i izdubiti sredinu. Na vrelom ulju propržiti iseckan crni luk, dodati šampinjone isečene na listiće, izrendanu sredinu krompira, posoliti i dodati kim. Gotovom smesom napuniti izdubljene krompire i poklopiti odsečenim vrhovima. Poređati u posudu i dodati beli luk. Krompire posuti mešavinom crvene mlevene paprike i dodatkom za jela, susamom i ruzmarinom. Poklopiti i peći 30-ak minuta u rerni na 200*C. Zatim skloniti poklopac i zapeći. Na tanjir servirati krompir, a na list zelene salate staviti rendanu šargarepu.

Za razliku od krompira pečenog na masnoći koji dovodi do naglog skoka šećera i insulina u krvi, ugljeni hidrati iz ovako pripremljenog krompira se postupno oslobađaju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 89 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 44.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 zreo domaći paradajz
    • 150 g crnog luka
    • 200 g šampinjona
    • so
    • biber
    • dodatak jelu
    • crvena mlevena paprika
    • ruzmarin
    • kim
    • 30 g susama
    • 2 kašike ulja
    • 2 cena belog luka
    • 150 g šargarepe
    • zelena salata