Toggle Navigation

 

Testenina karbonara

Pančeta je suva dimljena slanina. Priprema se od sirove svinjske potrbušine koja se pažljivo soli, izlaže dimu i vetru i sazreva. Odlično se slaže uz povrće i voće, kao i riblje i specijalitete sa testeninom.

Plativoo
Priprema

Pančetu iseći na sitne kockice i propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Dodati pavlaku za kuvanje i žumanca, promešati i kuvati dok ne proključa. Na tanjir servirati testeninu, preliti karbonara sosom, posuti parmezanom i poslužiti toplo.

Još pre 4000 godina pre n.e. u Kini su za izradu testenina koristili pšenično brašno, jaja i vodu. Tek sredinom XVI veka, u italijanskom gradu Đenovi, usvojen je normativ koji se i dan danas koristi i po kojem se testenina pravi samo od pšeničnog brašna i vode.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 1156 mg

Masti - 40 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 20 g

Holesterol - 144 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 578 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 120 g pančete
    • 400 ml pavlake za kuvanje
    • 2 žumanceta
    • 50 g parmezana