Toggle Navigation

 

Krompir i pančeta

Iako je krompir veoma dobar izvor vitamina C, ukoliko se kuva ili peče oguljen i isečen doći će do razaranja značajne količine ovog važnog vitamina. Međutim, kada se krompir kuva u kori, sačuva se trećina vitamina C, a kada se peče u kori, gubitak je neznatan. Zbog toga se preporučuje što češća priprema krompira na bilo koji od ova dva načina.

Plativoo
Priprema

Ranije obaren i prohlađen krompir iseći na kolutove, a paradajz i pančetu na kockice.

Staviti u vatrostalnu posudu, promešati i preliti jajima umućenim u mleku i kiseloj pavlaci. Posuti parmezanom i zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 15 minuta.

Uz predjelo servirati i krišku crnog hleba

 

Kada među namirnicima za pripremu jela postoji krompir, hleb možete izostaviti. Ista količina kuvanog krompira u svom sastavu ima gotovo 2,5 puta manje ugljenih hidrata od crnog hleba, što ga čini značajnim u ishrani dijabetičara. Uobičajeno parče hleba od 40 g se može zameniti sa 100 g krompira.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1560 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 264 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barenog krompira
    • 150 g pančete
    • 300 g paradajza (bez sredine)
    • 4 jaja
    • 150 ml obranog mleka
    • 100 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 40 g parmezana