Toggle Navigation

 

Vitaminsko osveženje od povrća (posno)

Crveni luk lekovito deluje na srce, krvne sudove, nerve i varenje. Manje je poznato da one vrste luka koje imaju najjači ukus imaju i najjaču antioksidativnu aktivnost, što smanjuje rizik od malignih bolesti.

Priprema

Zelenu salatu iseći na rezanca, a šargarepu, crveni luk, krastavac, paradajz i papriku na manje komade. Semenke susama propržiti u suvom tiganju oko 2 minuta. Povrće staviti u činiju, preliti balzamiko sirćetom, posoliti po želji, posuti peršunim i na kraju prepečenim susamom. Uz večeru poslužiti i krišku crnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 glavice zelene salate
    • 100 g šargarepe
    • 100 g crvenog luka
    • 200 g krastavaca
    • 200 g paradajza
    • 100 g paprike babure
    • 50 g susama
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • so
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 400 g crnog hleba