Toggle Navigation

 

Zapečeni krompir sa slaninom

Krompir predstavlja gotovo kompletnu namirnicu. Iako sa visokim sadržajem vode (oko 80%), u 100 g sveže namirnice ima oko 2 g belančevina i oko 18 g ugljenih hidrata, od toga najveći deo skroba. Značajan je izvor vitamina C te je izuzetno značajan kulinarski način pripreme krompira - kuvanjem u ljusci se očuva najveći deo njegovog hranljivog blaga.

Plativoo
Priprema

Krompir skuvati u ljusci (krompir treba biti kuvan oko 50%), ohladiti, iseći na polovine i izdubiti sredinu.

Slaninicu iseći na manje komade i kratko propržiti u tiganju (da bude hrskava), dodati iseckan beli luk i pržiti dok intenzivno ne zamiriše.

U činijicu staviti sitan sir, dodati slaninicu sa belim lukom i sitno iseckan peršun i promešati.

Nadevom napuniti krompir, posutu rendanim trapistom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 15 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 68 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 velika krompira
    • 200 g sitnog sira
    • 200 g slanine
    • 4 cena belog luka
    • svež peršun
    • 200 g dimljenog trapista
    • so
    • biber