Toggle Navigation

 

Zapečeni pileći bataci sa prilogom od šargarepe

šargarepa je odličan izvor antioksidansa beta - karotena, koji se u organizmu transformiše u vitamin A. Adekvatan unos vitamina A je naročito važan kako kod aktivnih, tako i kod pasivnih pušača zbog toga što, benzopiren, sastojak iz dima cigerete, značajno smanjuje količinu ovog vitamina u organizmu, čime povećava rizik za razvoj bolesti kao što su emfizem i rak pluća.

Priprema

Pomešati dodatak za jelo, so i crvenu mlevenu papriku, promešati i uvaljati batake sa svih strana. Batake poređati u nauljenu tepsiju, dodati ruzmarin i beli luk i peći 30-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Na preostaloj polovini ulja prodinstati iseckan crni luk, dodati šargarepu, med, začiniti i naliti bujonom. Kada bujon skoro ispari dodati brašno, izmešati i prokuvati još par minuta. Servirati batake na tanjir uz prilog od slatke šargarepe i poslužiti uz krišku crnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 980 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 104 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka i karabataka (4 komada)
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • dodatak jelu
    • 4 cena belog luka
    • 200 g crnog luka
    • 500 g šargarepe
    • so
    • biber
    • 40 g meda
    • 1 kašika brašna
    • 400 ml bujona
    • 200 g crnog hleba