Toggle Navigation

 

Bari salata

Iako bistri sok od jabuke ima duži vek trajanja, uvek se opredelite za mutnu varijantu – zbog jabučne pulpe sadrži više polifenola, aktivnih antioksidanasa, pa je zato zdraviji.

Priprema

U odgovarajuću posudu staviti rukolu, čeri paradajz isečen na polovine i listove lososa.

Dodati balzamiko sirće i maslinovo ulje. Lagano promešati salatu.

Zemičke preseći na pola i u njih staviti pripremljenu salatu.

Za napitak poslužiti sok od jabuke.

 

Dimljeni losos kao i većina drugih namirnica konzerviranih dimljenjem sadrži znatnu količinu soli, a samim tim i natrijuma. Osobama koje imaju visok krvni pritisak preporučuje se da smanje količinu dimljenog lososa kako bi smanjile ukupnu količinu natrijuma u obroku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1010 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 505 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 zemičke
    • 250 g dimljenog lososa
    • 100 g rukole
    • 100 g čeri paradajza
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 800 ml soka od jabuke