Toggle Navigation

 

Kraljevska pogača

Mileram je fermentisan proizvod, dobijen od obrane mlečne masti iz svežeg mleka. Jednoličan je, ima gustu konzistenciju i kiseli ukus. Upotrebljava se direktno kao hrana, ali se vrlo često koristi i za kuvanje, mazanje i u salatama.

Priprema

Horizontalno preseći hleb, tako da se dobiju četiri dela.

U činiji sjediniti kečap, mileram, sitno sečen peršunov list i krastavac, dok se ne dobije ujednačena masa.

Prvi deo hleba premazati pripremljenom masom, poređati listove šunke i zelene salate.

Preko staviti drugi deo hleba, premazati smesom i staviti kolutove barenih jaja i listove zelene salate.

Na to staviti treći deo hleba, premazati ostatkom smese, posuti rendanim sirom i poređati listove salate.

Preklopiti četvrtim delom hleba (gornjim delom).

Pogaču iseći na 4 dela i poslužiti uz jogurt.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1660 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 135 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 67.5 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 hleb ( okrugli)
    • 200 g kečapa
    • 150 g milerama
    • 80 g praške šunke
    • 50 g trapista
    • 100 g kiselih krastavaca
    • 1 glavica zelene salate
    • peršunov list
    • 2 barena jaja
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak