Toggle Navigation

 

Mediteranska salata sa kozicama

Račiće, najčešće kozice ili gambore, možete kupiti očišćene i zamrznute u bolje snabdevenim prodavnicama, ili sveže, u ribarnicama. Odličan su dodatak salatama, ali i glavnim jelima. Lako i brzo se pripremaju, a jelu daju slatkast ukus.

Priprema

Na tanjir za serviranje staviti rukolu i kuvane i očišćene kozice, preliti maslinovim uljem i balzamiko sirćetom.

Jelo ukrasiti limunom i poslužiti uz crni hleb i sok od jabuke.

 

Zbog holesterola koji se nalazi u morskim plodovima, osobe obolele od poremećaja metabolizma masti trebalo bi da smanje veličinu porcije.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 445 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 222.5 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g rukole
    • 300 g kozica
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 kašika balzamiko sirćeta
    • 1 limun
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke