Toggle Navigation

 

Pečurke sa pršutom

Odlično izbalansiran obrok, bogat dijetnim vlaknima i sa idealnim međusobnim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata u ukupnoj energetskoj vrednosti porcije. Kako se u sastavu obroka nalazi pršuta - namirnica koja sadrže značajnu količinu soli, poželjno je da što manje koristite so prilikom pripreme obroka.

Plativoo
Priprema

Na puteru i ulju propržiti iseckane bukovače i šitake.

Dodati naseckanu pršutu, pobiberiti i po želji posoliti.

Doručak servirati uz raženi hleb i sok od grejpfruta.

 

Prerada mesa u razne vrste pršuta ima veoma dugu istoriju. Prilikom izbora mesa prednost se daje svinjama mesnatih rasa. Nakon obrade buta, u meso se utrljava so a onda se nakon 7 dana pristupa sušenju. Meso starijih i kasnostasnijih životinja sadrži manji udeo vlage i obezbeđuje proces sušenja i zrenja sa manje rizika.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 1090 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 545 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g bukovače
    • 200 g šitaki gljiva
    • 180 g pršute
    • 10 g putera
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta
Ključne reči:
bukovace šitake pršuta puter