Toggle Navigation

 

Šumarska kajgana

Prema savremenim preporukama zdrave, fizički aktivne osobe dnevno bi trebalo da unesu manje od 300 mg holesterola, što bi značilo da do kraja dana birate obroke sa što manje masnoća. šumarska kajgana predstavlja prihvatljiv obrok, pre svega zahvaljujući šitake gljivama koje smanjuju nivo masti u krvi i regulišu krvni pritisak.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti isečene šitaki gljive i dodati naseckanu slaninu.

Umutiti jaja i belanca sa kiselim mlekom, začiniti, preliti preko gljiva i slanine i sve zajedno ispržiti.

Šumarsku kajganu poslužiti uz krišku raženog hleba i sok od paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 1570 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 225 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 785 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 112.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 4 belanca
    • 100 ml kiselog mleka
    • 50 g dimljene slanine
    • 150 g šitaki gljiva
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od paradajza