Toggle Navigation

 

Kajgana i šampinjoni

Jogurt nije tek uobičajeni napitak dostupan tokom cele godine, već i namirnica za koju naučnici tvrde da može da produži život i ojača vaš imuni sistem. Studije pokazuju da učestalo konzumiranje jogurta, naročito kod starih i osoba sa oslabljenim imunim odgovorom, posebno ispoljava povoljan uticaj na zdravlje.

Plativoo
Priprema

Na delu ulja i putera grilovati šešire pečurki.

Jaja umutiti u činijici i ispeći kajganu na preostalom ulju i puteru.

Gotove pečurke servirati na tanjir i napuniti kajganom.

Uz doručak poslužiti crni hleb i jogurt.

 

Pored toga što obezbeđuje belančevine, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink, jogurt je vrlo značajan i u održavanju normalne crevne flore. Pri tome čaša jogurta od obranog mleka ima samo 140 kalorija.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 17 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 8.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 16 šampinjona (samo šeširi)
    • 4 jaja
    • 15 g putera
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka
Ključne reči:
šampinjoni jaja ulje puter jogurt