Toggle Navigation

 

Kajgana sa blitvom i prazilukom

Svežinu jaja možete utvrditi tako što ćete ih staviti u posudu sa vodom – sveža jaja potonuće na dno, dok će starija, koja imaju manju masu zbog isparavanja vode i gasova, ”plivati” po površini.

Plativoo
Priprema

Blitvu sitno iseckati, a praziluk iseći na kolutove.

Povrće prodinstati na malo ulja, dodati umućena jaja, pa posoliti i pobiberiti.

Kajganu mešati dok se jaja ne ispeku.

Jelo poslužiti uz crni hleb i jogurt od obranog mleka.
 

 

Jogurt nije samo fantastična hranljiva namirnica dostupna cele godine, već je i napitak za koji naučnici tvrde da može da produži život i ojača imunološki sistem. Studije pokazuju da učestala upotreba jogurta, naročito kod starijih i osoba koje se oporavljaju od bolesti, posebno povoljno utiče na zdravlje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 225 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 112.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jajeta
    • 300 g barene blitve
    • 100 g praziluka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak
    • 400 g crnog hleba
Ključne reči:
jaja blitva praziluk biber jogurt