Toggle Navigation

 

Rajs paradajz

Odlično izbalansiran obrok, u kome je međusobni odnos masti, belančevina i ugljenih hidrata u skladu sa savremenim nutritivnim preporukama. Činjenica da jedna porcija ovog obroka obezbeđuje oko trećine potrebnih dijetnih vlakana, razlog je više da isprobate ovo jelo.

Plativoo
Priprema

Paradajz izdubiti.

Prašku šunku sitno iseckati i sjediniti sa ranije obarenim pirinčem i majonezom.

Napuniti paradajze pripremljenom smesom, dodati iseckana kuvana jaja i servirati.

Doručak poslužiti uz raženi hleb i sok od višnje.

 

Za pripremu punjenog paradajza potrebno je izabrati mesnat, tvrđi paradajz, pravilnog oblika, srednje veličine. Nakon što se izdubi središnji deo, mesnati deo uz ljusku trebalo bi da bude debljine oko pola centimetra. Posoljen paradajz okrenuti otvorom na dole i poređati na kuhinjski papir, pa oceđen puniti pripremljenim nadevom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1170 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 127 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 585 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 63.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 paradajza
    • 120 g praške šunke
    • 80 g majoneza bez jaja
    • 120 g barenog pirinča
    • 2 tvrdo kuvana jaja
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od višnje