Toggle Navigation

 

Tunj sendviči

Obrok bogat belančevinama i dijetnim vlaknima. Zbog dominantnog sadržaja nezasićenih masnoća ovi aromatični sendvični pogodni su ne samo za ishranu zdravih i fizički aktivnih osoba, već i gojaznih osoba, dijabetičara i onih sa povišenim vrednostima masnoća u krvi.

Priprema

Beli luk iseckati, staviti u avan i dobro izgnječiti. Dodati sok od limuna, ulje, dodatak jelu, peršunov list bosiljak, so i biber, promešati i napraviti namaz.

Kifle preseći na pola i kratko zapeći u zagrejanom tiganju.

Pripremljenim namazom premazati tople kifle, rasporediti tunjevinu i isečen čeri paradajz i krastavac.

Sendviče sa tunjevinom servirati na tanjir i poslužiti uz sok od jabuke.

 

Konzervisana tunjevina je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Međutim, treba obratiti pažnju i na dodate masnoće u konzervi. Da bi se smanjila energetska vrednost, kao i sadržaj ukupnih masnoća savetuje se da se tunjevina dobro ocedi od ulja iz konzerve.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 920 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g tunjevine iz konzerve
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • sok od jednog limuna
    • dodatak jelu
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list
    • bosiljak
    • biber
    • so
    • 150 g čeri paradajza
    • 100 g krastavaca
    • 4 integralne kifle
    • 800 ml soka od jabuke