Toggle Navigation

 

Tunjevina sa krutonima

Bilo da krastavce kupujete leti ili zimi, izbegavajte plodove žućkaste boje, smežuranih vrhova ili mekanih delova sa znakovima kvarenja tj. odaberite krastavce koji su čvrste strukture, zaobljenih rubova i ujednačene zelene boje. Iako krastavce u frižideru možete čuvati do nedelju dana, najbolje ih je potrošiti do dva dana nakon kupovine.

Priprema

Povrće iseckati na sitnije komadiće, dodati oceđenu tunjevinu i krutone.

Posoliti, pobiberiti i sve lagano promešati.

Salatu servirati na tanjir uz crni hleb i sok od grejpfruta.

 

Poznato je da je masna riba, u koju spada i tunjevina, najbolji izvor omega-3 masnih kiselina. Te polinezasićene masnoće blagotvorno deluju na srce, cirkulaciju, imunološki sistem, i smanjuju rizik od karcinoma prostate. Finski istraživači dodaju i da tunjevina, losos i druge vrste masne ribe sprečavaju gubitak pamćenja i smanjuju mogućnost moždanog udara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 525 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1330 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 262.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 665 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 50 g zelene salate
    • 150 g krastavaca
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 g paprike
    • 60 g krutona
    • 350 g tunjevine iz konzerve
    • biber
    • so
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak