Toggle Navigation

 

Valdorf salata sa ananasom

Ananas je tropsko voće izuzetne arome. Sočno meso obično je isečeno na kolutiće. Jede se svež ili prerađen u kompot, kremu ili sladoled. Čest je sastojak salata, a odličan je prilog uz pojedina mesna jela.

Priprema

Oljuštiti jabuke i iseći ih na štapiće.

Ananas iseckati na kockice, celer narendati, a orahe usitniti. Sve sastojke dobro promešati.

U posebnoj posudi izmešati sok od limuna, biber, šećer, majonez i pavlaku, pa sjediniti sa ostalim namirnicama.

Salatu servirati uz crni hleb i sok od grejpfruta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 640 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g jabuka
    • 250 g celera
    • 150 g ananasa iz konzerve
    • 100 g oraha
    • sok od pola limuna
    • 10 g šećera
    • biber
    • 50 g majoneza bez jaja
    • 100 g kisele pavlake
    • 300 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta
Ključne reči:
jabuke celer ananas orasi limun majonez