Toggle Navigation

 

Aleks

Špargla spada u grupu povrća sa najmanje kalorija. Sto grama špargli sadrži oko 20 kalorija jer najveći deo njene mase čini voda (skoro 93%). Špargla predstavlja i bogat izvor mineralnih materija i vitamina a predstavlja vrlo bogat izvor rutina – flavonoida koji je odgovoran za jačanje oslabljenih kapilara, snižavanje krvnog pritiska i redukciju holesterola

Priprema

Napraviti marinadu od maslinovog ulja, bosiljka, mente i ruzmarina. Pileće meso posoliti, pobiberiti, preliti marinadom i ostaviti da odstoji 20 minuta. Na otopljenom puteru ispeći pileće meso i kratko sotirati šparglu i šargarepu. Jelo servirati uz raženi hleb.
Prilikom kupovine, birajte špargle koje nisu drvenaste. Nakon kupovine, špargle možete čuvati par dana u frižideru, umotane u papir. Za vreme kuvanja špargle gube skoro polovinu mase pa je zato potrebno voditi računa o količini koju pripremate.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 485 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 300 g špargle
    • 300 g barene šargarepe
    • 20 g putera
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • bosiljak
    • menta
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 300 g raženog hleba