Toggle Navigation

 

Barena teletina i povrće sa sosom

Teletina, u poređenju sa vrstama mesa koje se u našem području najčešće konzumiraju, ima brojne prednosti. Za razliku od govedine, svinjetine i jagnjetine, teletina ima znatno nižu energetsku vrednost, a više visokokvalitetnih belančevina uz manje masti.

Priprema

U lonac staviti povrće i meso, naliti vodom, začiniti i kuvati oko sat vremena na laganoj vatri dok meso ne omekša. Zatim dodati krompir i nastaviti sa kuvanjem dok krompir ne bude gotov. Za pripremu sosa upržiti na ulju i puteru brašno, dodati crvenu mlevenu papriku i naliti sokom od paradajza. Kuvati sos dok se ne zgusne i začiniti. Servirati bareni krompir sa teletinom, preliti sosom od paradajza i posuti peršunom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 518 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 112 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 259 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 200 g šargarepe
    • 100 g crnog luka
    • 150 g celera
    • 600 g krompira
    • peršunov list
    • 2 kašike ulja
    • 10 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 300 ml soka od paradajza
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica crvene mlevene paprike