Toggle Navigation

 

Biber piletina

Pikantni obrok, bogat dijetnim vlaknima, čiji je jedan od glavnih sastojaka paprika. Paprika je još jedna od namirnica koje su karakteristične za mediteransku kuhinju i koja se dobro slaže uz crni i beli luk, tikvice, patlidžan, paradajz i maslinovo ulje.

Priprema

Napraviti marinadu od sitno iseckanog belog luka, crnog, zelenog i belog bibera, ruzmarina, crvene mlevene paprike, vorčester sosa, limunovog soka i maslinovog ulja. Piletinu izlupati tučkom za meso, staviti u marinadu i ostaviti da odstoji minimum 10 minuta. Paprike iseći na kriške, tikvice na kolutove, posoliti, pobiberiti i grilovati na zagrejanom ulju. Izvaditi povrće i u istom tiganju peći mariniranu piletinu. Preliti ostatkom marinade i posuti ruzmarinom. Servirati na tanjir uz kriške paradajza i poslužiti uz crni hleb.
Biber je jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Zeleni biber se dobija branjem zrna bibera pre zrenja. Crni biber se bere neposredno pred zrenje, suši se na suncu čime postaje crn i tvrd, dok se beli dobija od zrelog zrna koje se natapa nekoliko dana u tekućoj vodi, nakon čega mu se guli ljuska pa ostaje samo semenka skoro bele boje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 50 ml vorčester sosa
    • sok od jednog limuna
    • 2 cena belog luka
    • biber u zrnu (zeleni)
    • ruzmarin
    • so
    • 400 g paprike
    • 300 g tikvica
    • 300 g crnog hleba
    • 400 g paradajza - kao prilog