Toggle Navigation

 

Biftek u crnoj čokoladi sa grilovanim povrćem

Brojna istraživanja su pokazala da je crna čokolada bogata flavonoidima i da sadrži čak pet puta više flavonola od jabuke. Zahvaljujući ovakvom nutritivnom sastavu, crna čokolada, za razliku od mlečne i bele čokolade, ima zaštitni učinak na kardiovaskularni sistem.

Priprema

Na zagrejanom ulju ispeći biftek isečen na manje komade. U šerpi otopiti puter i čokoladu, dodati šareni biber i peperonćine. Povrće iseći na manje komade i izgrilovati u tiganju. Biftek servirati na tanjir uz grilovano povrće i preliti toplom čokoladom. Poslužiti uz crni hleb.
Kada topite čokoladu, izlomite je na kockice i stavite u suvu posudu koju ćete zagrevati iznad lonca sa ključalom vodom, odnosno na pari. Nemojte mešati kockice dok sve potpuno ne omekšaju. Tek kada masa postane potpuno glatka, sklonite je sa vatre.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 112 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 15 g putera
    • 100 g crne cokolade (80% kakaa)
    • peperonćini papričice
    • šareni biber
    • so
    • 200 g plavog patlidžana
    • 200 g tikvica
    • 200 g šargarepe
    • 200 g krastavca
    • 300 g crnog hleba