Toggle Navigation

 

Biftek u sosu od suvih šljiva

Studija sprovedena u 10 zemalja Evropske unije u kojoj je učestvovalo preko pola miliona ljudi nepobitno je dokazala da hrana bogata dijetalnim vlaknima štiti od raka debelog creva. U svetlu ovih otkrića, obrok koji sadrži 10 g dijetnih vlakana predstavlja pravi poklon za organizam.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju izgrilovati začinjene bifteke. Zagrejati ulje i puter, dodati iseckanu slaninu i kratko propržiti. Zatim dodati celer, praziluk, suve šljive i šargarepu. Začiniti i naliti vinom. Kada se svi sastojci dobro ukuvaju, staviti u blender i dobro izmiksati. Bifteke servirati uz bareni krompir i preliti sosom od suvih šljiva.
Suve šljive se smatraju prirodnim sredstvom koje poboljšava probavu i olakšava pražnjenje creva, što je od naročite važnosti za nedovoljno fizički aktivne osobe, osobe sa smanjenom aktivnosti creva, i posebno, za starije osobe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 770 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 385 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika ulja
    • 10 g putera
    • 80 g dimljene slanine
    • 100 g praziluka
    • 100 g korena celera
    • 100 g suvih šljiva
    • 150 g šargarepe
    • 100 ml crvenog vina
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 400 g barenog krompira