Toggle Navigation

 

Bolonjeze šnicle

Fitonutrijenti i vitamini prisutni u tikvicama štite od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, dok magnezijum i kalijum imaju pozitivno dejstvo na snižavanje visokog krvnog pritiska. Na osnovu prothodno navedenog možemo reći da nutritivni sastav tikvica ima zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem.

Priprema

šnicle izlupati tučkom za meso, začiniti i uvaljati u brašno. Kratko propržiti na delu ulja sa obe strane. Dodati sitno iseckan peršunov list i beli luk isečen na listiće. Naliti sok od paradajza, dodati malo vode i kuvati oko 30-ak minuta. Na ostatku ulja izgrilovati kolutove tikvica. šnicle servirati uz tikvice i crni hleb.
Tikvica je jedna od podvrsta tikve koju su poznavali i Stari Egipćani. Jednostavna je za uzgajanje i u potpunosti se može iskoristiti jer je ne treba guliti. Tikvice su izuzetno pogodne za ishranu bolesnika jer su niskokalorične, lako svarljive i neutralnog ukusa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa
    • 2 kašike brašna
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 4 cena belog luka
    • peršunov list
    • 200 ml soka od paradajza
    • 600 g tikvica
    • 300 g crnog hleba