Toggle Navigation

 

Carski ručak

Svinjska rebra, po Pravilniku o kategorizaciji svinjskog mesa, pripadaju III kategoriji mesa. Meso rebara stavlja se u promet samo sa kostima što znači da je količina mesa po osobi znatno manja.

Plativoo
Priprema

Sveža svinjska rebra iseći na manje komade. Sjediniti u činiji med, maslinovo ulje, usitnjenu pomorandžu, sok i narendanu koru pomorandže sa balzamikom. Marinadom premazati rebra i ostaviti ih sat vremena da odstoje. Staviti rebra u vatrostalnu posudu i peći 40-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. špargle kratko sotirati na puteru i servirati uz pečena rebra i crni hleb. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 355 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svežih svinjskih rebara
    • 40 g meda
    • 80 ml soka od pomorandže
    • 100 g pomorandže
    • 15 ml balzamiko sirćeta
    • so
    • biber
    • 10 g putera
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g barenih špargli
    • 300 g crnog hleba