Toggle Navigation

 

Celer bataci

Najnovija istraživanja na Univerzitetu u Čikagu su pokazala da celer sadrži supstancu koja snižava visok krvni pritisak, što je potvrđeno i laboratorijskim eksperimentima. Prema dobijenim rezultatima, celer snižava krvni pritisak smanjujući nivo hormona stresa, te je prema tome najefikasniji kod bolesnika kod kojih je visok pritisak izazvan psihičkim stresom.

Priprema

Na ulju propržiti šargarepu i celer iseckane na kockice. Dodati beli luk, batake isečene na par mesta, a zatim naliti sokom od paradajza i vodom. Meso kratko kuvati, dodati pavlaku i kuvati još 30-ak minuta. Na tanjir servirati pripremljene batake sa barenim njokama.
Koren celera treba očistiti četkicom u hladnoj vodi kako bi se uklonili ostaci zemlje, potom odseći vrh i oguliti njegovu grubu površinu. Nakon što se celer naseče na šnite, kockice ili se nariba, nacedi se limunov sok ili se na kratko uroni u vodu sa limunovim sokom kako u kontaktu sa svetlom ne bi izgubio boju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 1160 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 122 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećih bataka
    • 2 kašike ulja
    • 200 g šargarepe
    • 200 g korena celera
    • 2 cena belog luka
    • 300 ml soka od paradajza
    • malo vode
    • 150 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • biber
    • so
    • 500 g barenih njoka