Toggle Navigation

 

Čudesna musaka

Pančeta je suva dimljena slanina. Priprema se od sirove svinjske potrbušine koja se pažljivo soli, izlaže dimu i vetru i sazreva. Odlično se slaže uz povrće i voće, kao i riblje specijalitete.

Priprema

šerpu premazati mašću i potom ređati sastojke: deo kiselog kupusa, potom isečene komade suhomesnatih proizvoda, dimljenu slaninu, iseckan beli luk, posuti lovorom i peršunom i ponavljati postupak dok se ne utroše svi sastojci. Preliti vodom, da ogrezne, poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta. Potom kuvano jelo razmestiti u vatrostalne posude i zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 10-ak minuta. Čudesnu musaku servirati toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 2461 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 1230.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g kiselog kupusa
    • 500 g suhomesnatih proizvoda
    • 200 g dimljene slanine
    • 3 kašike masti
    • 500 g krompira
    • peršunov list
    • lovorov list
    • 3 cena belog luka