Toggle Navigation

 

Ćureći paprikaš iz rerne

Šargarepa je odličan izvor jedinjenja koja imaju antioksidantno svojstvo i provitamina A. Zdravstvene koristi upotrebe šargarepe ogledaju se u prevenciji nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti. Dobro je poznata uloga ovog povrća i u očuvanju funkcije vida.

Priprema

Crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu iseći na kolutove, paradajz na kriške, krompir i papriku na kockice. Meso isečeno na kocke propržiti na malo ulja, posoliti i pobiberiti. Dodati crni luk, šargarepu, krompir i beli luk. Dinstati 5 minuta, pa naliti supu i vino. Zatim dodati lovorov list, paradajz i ruzmarin, te još malo prodinstati. Presuti u vatrostalnu činiju i kuvati u rerni 30 minuta na 180*C. Pečurke iseći na četvrtine i propržiti ih 5 minuta u nauljenom tiganju, pa ih pomešati sa barenom testeninom. Servirati taljatele sa pečurkama uz ćureći parikaš iz rerne
Zbog svog karakterističnog mirisa ruzmarin se koristi kao začin brojnih jela, pretežno u mediteranskim zemljama. U veoma malim količinama dodaje se i u specijalitete drugih nacionalnih kuhinja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 730 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 315 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 365 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 157.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećih grudi
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 200 g šargarepe
    • 400 g krompira
    • 200 g paradajza
    • 200 g paprike babure
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 250 ml pileće supe
    • 200 ml belog vina
    • 1 kašicica ruzmarina
    • 500 g barenih taljatela
    • 300 g šampinjona
    • so
    • biber
    • lovorov list