Toggle Navigation

 

Ćuretina i krompir spanać sa parmezan sosom

Meso peradi je belo, nežno i veoma lako svarljivo. Među najboljim vrstama je mlado ćureće meso, naročito belo meso, oslobođeno od kosti i kožice. Po kvalitetu se može meriti sa telećim mesom.

Plativoo
Priprema

Rastopiti puter, dodati brašno, upržiti i preliti mlekom i belim vinom. Kuvati bešamel dok se ne zgusne, posoliti, pobiberiti i dodati trećinu potrebne količine parmezana. 

Spanać kratko sotirati na zagrejanom ulju.

Bareni krompir iseći na kolutove i ređati u tepsiju. Preko krompira staviti spanać, preliti bešamelom i staviti u rernu da se zapeče 10-ak minuta.

Ćuretinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Pavlaku za kuvanje sipati u šerpu, posoliti, pobiberiti, dodati preostalu količinu parmezana i skuvati sos.

Čeri paradajz izgrilovati na preostalom ulju.

Servirati ćuretinu sa krompir spanaćem, dodati čeri paradajz i sve preliti sosom od parmezana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 33 %

Masti - 32 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 129 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 676 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Masti - 16 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 64.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 338 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 150 g kuvanog krompira
    • 150 g spanaća
    • 80 g rendanog parmezana
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 200 g čeri paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml mleka
    • 30 ml belog vina
    • so,
    • biber
Ključne reči:
ćuretina krompir spanać